Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Ή αυτοί θα κατεδαφίσουν το ασφαλιστικό Ή εμείς αυτούς

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ  ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΟΥ  και  ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ  ΤΟΜΕΑ
Θεσσαλονίκη, 10-1-2016

Ή αυτοί θα κατεδαφίσουν το ασφαλιστικό
Ή εμείς αυτούς

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιώντας τις οδηγίες των εντολέων της (Ε.Ε. – ΔΝΤ – κεφαλαίου) στο 3ο Μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα που υπέγραψε και ψήφισε παρά και ενάντια στο βροντερό ΟΧΙ του λαού προχωρά στην ψήφιση του «νέου Ασφαλιστικού νόμου». Κι αυτό μετά τις αυξήσεις στο ΦΠΑ των ειδών πρώτης ανάγκης, τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» στο φορολογικό (και ιδιαίτερα των αγροτών), τη «ρύθμιση» των κόκκινων δανείων με πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας εκχωρώντας τα στεγαστικά και άλλα δάνεια στα κοράκια των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων, τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, τη μισθολογική λιτότητα, και τη συνέχιση της υποχρηματοδότησης για Υγεία και Παιδεία.
Θα ακολουθήσουν, στο παζλ της μνημονιακής πολιτικής, οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας, θα προωθηθούν και νέες αντεργατικές ρυθμίσεις για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέα αποδιάρθρωση των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και ρυθμίσεις για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, κυρίως του δικαιώματος προκήρυξης απεργίας.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλυσοδεμένη στη αντίληψη ότι «δεν υπάρχει ζωή έξω από την ΕΕ και το ευρώ» έρχεται να υπερασπίσει και να επιβάλλει «τα ιερά και όσια της Ε.Ε.». Να επιβάλλει τις
θεμελιώδεις ευρωπαϊκές συνθήκες που αποτέλεσαν το κύριο όχημα για τη διάλυση του όποιου κοινωνικού κράτους είχε κατακτηθεί με αγώνες. Γιατί η κοινή εμπορική και βιομηχανική πολιτική της ΕΕ συνέβαλλε στην αποβιομηχάνιση της χώρας, η κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ που οδήγησε στην υποβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και την εγκατάλειψη της γεωργίας, η πολιτική για την απασχόληση (κι όχι εργασία) επέβαλε την εξάρθρωση της μισθωτής εργασίας υπέρ ελαστικής, την επισφαλή αυτοαπασχόληση, την ανακύκλωση της ανεργίας, τη μαύρη, ανασφάλιστη, κακοπληρωμένη δουλειά για να πλουτίζουν τα αφεντικά.
Και πιστεύουν οι κυβερνητικοί υπάλληλοι της Ε.Ε. και των αφεντικών τους ότι θα έχουν και την κοινωνική συναίνεση -που καλλιεργείται αυτή την φορά με σπουδή από τα ΜΜΕ- υπέρ τους. Δε μπορούν πλέον να νοιώσουν ούτε την οργή που βράζει κάτω, στον κόσμο της δουλειάς, στους αγρότες, στους άνεργους, στους συνταξιούχους, σ’ αυτούς που βλέπουν τα κοράκια να περιτριγυρίζουν τα σπίτια τους να τους τα φάνε για ψίχουλα.
Το αντικοινωνικό ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση υλοποιώντας το 3ο Μνημόνιο που υπέγραψε, παρά τη ρητή λαϊκή εντολή που εκφράστηκε με το ΟΧΙ και υποχωρώντας στις απαιτήσεις των εργοδοτών, των «επενδυτών» και της «ανάπτυξης», που θέλουν μια τυπικά ή ουσιαστικά ανασφάλιστη εργασία. Με το «νέο ασφαλιστικό για συντάξεις φτώχιας» που θα καταθέσει στην Τρόικα για να εγκριθεί επιβάλλει:
1.         Το συνταξιοδοτικό μετατρέπεται από κοινωνικό - αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό -κεφαλαιοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι από την αλληλεγγύη των γενεών περνάμε σε ατομική οικοδόμηση της σύνταξης.
2.         Η σύνταξη θα χορηγείται στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας. Δουλειά λοιπόν μέχρι το Τέλος, αν φυσικά βρεις δουλειά με επίσημη ανεργία 27% και (επίσημη επίσης) για τους νέους στο 60%. Ποιος, ποια μπορεί να συμπληρώσει 40 χρόνια έστω και στα 67 του χρόνια;
3.         Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τον Ιούλη του 2015 και η καταβολή μόνο του αναλογικού μέρους της πριν την ηλικία των 67 ετών.
4.         Η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο όλου του εργασιακού βίου κι όχι με τον καταληκτικό μισθό ή έστω με την καλύτερη 5ετία ή 10ετία.
5.         Περικόπτονται από το ασφαλιστικό σύστημα  για το 2015 450εκ. ευρώ  και από 1% του ΑΕΠ για το 2016 και 2017, δηλ. άλλα 3,6 δις €.
6.         Ο συντάξιμος μισθός θα καθορίζεται από την εθνική σύνταξη 384 € και την ανταποδοτική που υπολογίζεται με τα ποσοστά αναπλήρωσης για την κλίμακα ετών ασφάλισης. Η αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης κρύβεται και πίσω από τα ποσοστά αναπλήρωσης γιατί: εργαζόμενος με 35 χρόνια δουλειάς θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 39,21%. Αν δηλαδή ο μέσος όρος του μισθού ήταν 1.000 €  η σύνταξη (στα 67 πλέον) θα είναι 384 + 391,21 = 775,21 € και θα μπορούμε να την πάρουμε στα 67 μας, αν…. Μέχρι τότε τα πέναλτι για κάθε χρόνο όπως καθιέρωσε θα την μειώνουν δραστικά.
7.         Αυξάνονται κατά 2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές οι κρατήσεις για την υγειονομική περίθαλψη αλλά και νέα αύξηση εισφορών τώρα στο σ/ν στο όνομα της διατήρησής τους.
8.         Το κράτος αποσύρεται από την εγγύηση των επικουρικών με την υπογραφή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που απλά μετονομάστηκε σε «κανόνα βιωσιμότητας».
9.         Στις επικουρικές συντάξεις το ψαλίδι θα ξεκινά από 8% και θα φτάνει το 15% ή και το 30%.
10.     Αυξάνονται οι εισφορές των εργαζόμενων για ασφάλιση και υγεία και οδηγούν σε επιπλέον μείωση των μισθών.
11.      Αυξάνονται οι εισφορές των αγροτών από το 7% στο 20% του ποσού της ασφαλιστικής τους κατηγορίας.
12.     Μειώνεται κατά 10% ως 15% το νέο εφάπαξ.
13.     Επιβάλλονται χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι.
Κυβερνητικό μίσος για τη νεολαία, τη νέα εργατική βάρδια
Το αντικοινωνικό ασφαλιστικό ν/σχέδιο στοχεύει κυρίως τη νέα γενιά. Την καταδικασμένη από την ανεργία, την απλήρωτη εργασία, την εργασία με ελαστικές σχέσεις, με την εργοδοτική αυθαιρεσία και τους εκβιασμούς. Τη γενιά που μέσα στην καπιταλιστική κρίση ποτέ δε θα συμπληρώσει 40 χρόνια δουλειάς για να μπορεί να ελπίζει σε κάποια σύνταξη. Τη γενιά που πρέπει (για την κυβέρνηση) να ελπίζει να επιβιώσει μέχρι τότε για να «απολαύσει» στα βαθιά γεράματα το φιλοδώρημα των 384 € κι αυτό με κάποιες προϋποθέσεις πάντοτε.
ΣΕΒ και λοιπά αφεντικά στο πλευρό της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση βρήκε στήριγμα στην τάξη που εκπροσωπεί. Στους βιομηχάνους και τους επιχειρηματίες δηλαδή στην αστική τάξη τους κοινωνικούς της δηλ. εταίρους. Όλοι αυτοί που βιαστικά την επομένη δημοσίευσης του ν/σ δήλωσαν τη συναίνεσή τους στο αντικοινωνικό τερατούργημα προσφέροντας μάλιστα από το ...υστέρημά τους 0,5 % αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Όλοι αυτοί που δεκαετίες τώρα λυμαίνονται τα ασφαλιστικά μας ταμεία, που πλουτίζουν με την μαύρη αδήλωτη εργασία, που πληρώνουν με άθλια μεροκάματα ατελείωτες ώρες εργασίας εργαζόμενους χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Η υποκρισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Υποκριτική και στα όρια της αθλιότητας η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-Ένωση Κεντρώων). Καθόλου τυχαίο βέβαια για τους παραδοσιακούς εκπροσώπους του κεφαλαίου. Μηδενική η αντίδραση για τα μεροκάματα πείνας, τη μισθολογική καθήλωση, τη φοροεπιδρομή, την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια, τους πλειστηριασμούς των σπιτιών μας. Επικοινωνιακού τύπου αντιδράσεις για τη μετατροπή του ασφαλιστικού σε ανταποδοτικό, για τα όρια και το ύψος των συντάξεων που υπήρχαν εξάλλου στον πυρήνα και της δικής τους πολιτικής. Σιωπή για τις δικές τους ευθύνες στη διασπάθιση των αποθεματικών των ταμείων μας, το PSI για την εφαρμογή των μνημονίων κλπ..
Όλοι αυτοί που για να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές του κεφαλαίου στην εργασία συνασπίστηκαν στην παράταξη του ΝΑΙ και στο «Μένουμε Ευρώπη» και που ο κόσμος της εργασίας σωστά μετάφρασε ως «Μένουμε Σκλάβοι». Όλοι αυτοί που μαζί με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα του Αυγούστου και που με βάση αυτά  κυβερνούν «οικουμενικά».
Από κοντά και οι φασίστες της ΧΑ που παρά τις αντιμνημονιακές τους κορώνες στη Βουλή κάνουν τα πάντα για να γονατίσουν το εργατικό κίνημα, να υπερασπίσουν τον κόσμο του κεφαλαίου, το κράτος, την καταστολή και πρωτοστατούν στη βία απέναντι σε όσους σηκώνουν το κεφάλι.
Η ανυποληψία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας
Πέρα από όλους αυτούς έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, το βασικό μηχανισμό στο εργατικό και λαϊκό κίνημα που για τους ιδιοτελείς σκοπούς της ταυτίζεται με την αστική τάξη που συγκροτεί τον κρατικό μηχανισμό και ασκεί την εξουσία. Που δεν έχει κανένα συμφέρον να αντιπαρατεθεί κινηματικά και πολιτικά με τις πολιτικές που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση είτε με ταξική συναίνεση είτε με τον εκφοβισμό της καταστολής.
Χωρίς διεκδικητικό πλαίσιο αντιπαράθεσης που να αντιστοιχεί στις εργατικές-λαϊκές ανάγκες και να συγκροτεί την τάξη μας απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ΕΕ-κυβέρνησης-εργοδοσίας, προκηρύσσει ανεμικές 24ωρες απεργίες (κι αυτές κάτω από την πίεση του ταξικού κινήματος) χωρίς οργάνωση, χωρίς κινηματική αποφασιστικότητα για σύγκρουση και ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών. Με στόχο να κρατά το κίνημα δεσμώτη της ταξικής συνεργασίας με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους σε κάθε κυβέρνηση αποφεύγει να διαμορφώσει έστω κι ένα στοιχειώδες πλαίσιο αιτημάτων (ΑΔΕΔΥ) είτε όταν υπάρχουν επεξεργασίες (π.χ. ασφαλιστικό) να τις ενταφιάζει (ΓΣΕΕ).    
Ο αγώνας στα χέρια των εργαζόμενων, της νεολαίας, της αγροτιάς
Ο δρόμος της υπεράσπισης των  δικαιωμάτων μας από την επίθεση που γίνεται με εντολές της Ε.Ε. απαιτεί από εμάς αποφασιστική σύγκρουση με τις πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση και φτωχοποιούν το λαό για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη του κεφαλαίου.
Τα σωματεία μας μέσα από συνελεύσεις και σε αγωνιστικό συντονισμό πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για έναν ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ώστε να πάρει υλικά χαρακτηριστικά (με απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις) η λαϊκή οργή ενάντια σ’ αυτούς που υποθηκεύουν το μέλλον της νέας γενιάς, καταστρέφουν τον αγώνα μιας ζωής εργαζόμενων, συνταξιούχων, αγροτών.
Η Πρωτοβουλία Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα θα αποτελέσει τον απαραίτητο κρίκο που θα ενώσει με Αγωνιστικό Συντονισμό τα σωματεία, τις λαϊκές συνελεύσεις, τις επιτροπές αγώνα για την αντεπίθεση και σύγκρουση του κόσμου της εργασίας με όλους αυτούς που λεηλατούν τις ζωές μας. 
-    Που θα καταδεικνύει τις αιτίες της κοινωνικής καταστροφής και θα φέρνει μπροστά τα αναγκαία αιτήματα και στόχους σε όφελος των εργαζομένων.
-   Που θα ξεπερνά τα όρια που βάζει ο γραφειοκρατικός, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.
-        Με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις
-        Με πραγματικές μαζικές διαδικασίες βάσης και αποφάσεις αγώνα που θα συμβάλουν στον πανεργατικό συντονισμό για την ενιαία απάντηση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
·       Ένα αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Ένα κοινωνικό - αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης για όλους χωρίς προϋποθέσεις ενάντια  στο ανταποδοτικό – κεφαλαιοποιητικό σύστημα που επιχειρούν να επιβάλουν Ε.Ε. – κυβέρνηση - κεφάλαιο.
·       Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους. Καμιά συναίνεση στην λογική των «κοινωνικών εταίρων» για τριμερή χρηματοδότηση των ταμείων μας. Κράτος και κεφάλαιο να χρεωθούν τον κοινωνικό μισθό (παιδεία, υγεία, ασφάλιση) του κόσμου της εργασίας.
·       Την άμεση χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από πρόσθετους κρατικούς πόρους
·       Σύνταξη στα 60 ή στα 30 χρόνια εργασίας (58 για τις γυναίκες). Πλήρης ασφάλιση για τη μερική απασχόληση, την ελαστική και εκ περιτροπής εργασία, τις διάφορες μορφές μαθητείας και κατάρτισης, την απασχόληση με βάουτσερ ή σε προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας». Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης.
·       Σταθερή εργασία ενάντια στη μαύρη, ανασφάλιστη και ενοικιαζόμενη εργασία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Επίδομα ανεργίας.  
·       Καμιά σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ.
·       Όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα, Έλληνες ή μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
o   Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κ.λπ.) και οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων.
o   Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις € που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δις € που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και τα δις που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ.
o   Αύξηση των κοινωνικών δαπανών με επιβάρυνση της εργοδοτικής πλευράς και όχι των μισθών και των συντάξεων, ενάντια στους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», στο βωμό των οποίων θυσιάζονται οι κοινωνικές δαπάνες κι οι ασφαλιστικές ανάγκες.
o   Έξω οι τράπεζες και οι αγορές από τα ταμεία. Έξω τα ταμεία από το χρηματιστηριακό τζόγο, τους νόμους της αγοράς και των τραπεζών, που εξανεμίζουν τα αποθεματικά των ταμείων στο όνομα της υψηλότερης «απόδοσης».
    ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:
   
Ø  Ενάντια και στα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση που τα προωθεί.
    Ø  Για πλήρη διαγραφή του χρέους που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε όπως και τα αποθεματικά των ταμείων.
   Ø  Ρήξη/έξοδο από Ε.Ε. και ευρώ που βρίσκονται πίσω από κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο.
    Ø  Να περάσουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια αυτών του παράγουν τον κοινωνικό πλούτο.
ΟΛΟΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ και ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου