Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ


Οι Διοικήσεις των Σωματείων μας χαιρετίζουν τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς η οποία για άλλη μια φορά βρίσκεται στους δρόμους διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά της.
Η εργατική τάξη και το αγωνιστικό της συνδικαλιστικό κίνημα θεωρούν την μικρομεσαία αγροτιά, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους ως αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου εργατικού κινήματος και από την άποψη αυτή ο αγώνας τους έχει την πλήρη και ουσιαστική αλληλεγγύη μας.
Η κυβερνητική μνημονιακή πολιτική (παλιά και νέα) η οποία είναι ενταγμένη στις κατευθύνσεις της Κ.Α.Π της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγεί με βεβαιότητα την μικρομεσαία αγροτιά στην συρρίκνωση και την εξαθλίωση.
Η πολιτική αυτή συνθλίβει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων όπως της μικρομεσαίας αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Κοινή πρέπει να είναι η απάντηση σε αυτήν την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική, η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου των εργαζομένων με την μικρομεσαία αγροτιά έτσι ώστε να γίνει το αποφασιστικό βήμα και η μάχη να δοθεί από κοινού οργανωμένα – συγκροτημένα – συντονισμένα για την απόκρουση αυτής της πολιτικής.
Καλούμε όλα τα Σωματεία να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους τα αγωνιστικά μπλόκα των αγροτών σε όλη την χώρα, να κάνουν και δική τους υπόθεση την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, να επιβάλουν με τον αγώνα τους την ικανοποίηση των αιτημάτων και των σύγχρονων αναγκών τους.
 
Πειραιάς 27/1/2017
Με εντολή των Διοικήσεων
 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΠΕΝΕΝ)
 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»
 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΑΝΠΥ
 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Ανακοίνωση του ΣΜΕΘ και κάλεσμα για διαμαρτυρία στα δικαστήρια Θεσ/νίκης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κάτω τα χέρια από τα δεδουλευμένα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στα δικαστήρια Θεσ/νίκης, στις 9π.μ.

Στις 25 Ιανουαρίου, δικάζεται το αίτημα ανακοπής της εργοδοσίας των φροντιστηρίων «Μπαχαράκη», προκειμένου να αρθεί στην ουσία η δικαστική απόφαση που επιβάλει στον εργοδότη της εταιρίας να καταβάλει στον εργαζόμενο Γ.Π. δεδουλευμένες αποδοχές που του όφειλε, για την περίοδο (2007-2011) που εργαζόταν στα φροντιστήρια του ομίλου.

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια σκληρών και ανυποχώρητων αγώνων του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ), προκειμένου η εργοδοσία των φροντιστηρίων «Μπαχαράκη» να αναγκαστεί να «καταβάλει» τελικά στον εργαζόμενο τα δεδουλευμένα. Παρά το γεγονός ότι από την Άνοιξη του 2016 είχε εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση, που υποχρέωνε τον εργοδότη να καταβάλει το ποσό των 9.000 ευρώ στον εργαζόμενο με τον νόμιμο τόκο, ο εργοδότης αρνήθηκε να συμμορφωθεί. Φρόντισε να «αδειάσει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην μπορεί ούτε μέσω της διαδικασίας της κατάσχεσης να καταφέρει να εισπράξει τα δεδουλευμένα του. Μόνο μετά από νέους δυναμικούς αγώνες και μπροστά στο κύμα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε, ο εργοδότης αναγκάστηκε το φθινόπωρο να υποκύψει και να εφαρμόσει τελικά την δικαστική απόφαση.

Με την κατάθεση του αιτήματος ανακοπής, ο εργοδότης αποσκοπεί να πάρει πίσω τα δεδουλευμένα που τόσα χρόνια αρνείται να καταβάλει. Κύριο αίτημα της ανακοπής που προβάλει ο εργοδότης είναι η πρωτοφανής δικαστική απόφαση, που αναγνωρίζει ότι οι εταιρίες του ομίλου και ο εργοδότης των φροντιστηρίων έχουν υποστεί «ηθική βλάβη» από τις κινητοποιήσεις του Σωματείου προκειμένου να καταβληθούν στον εργαζόμενο τα δεδουλευμένα και να επαναπροσληφθεί στην εργασία του. Με βάση την απόφαση, ο απολυμένος εργαζόμενος, το Σωματείο, και δυο μελή της διοίκησής του (τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο) υποχρεώνονται να καταβάλουν στον εργοδότη αποζημίωση ύψους 12.000 ευρώ!!! με τους νόμιμους τόκους.

Η επιτροπή υπεράσπισης του ΣΜΕΘ και διωκόμενων αγωνιστών, που συστάθηκε αμέσως μετά την έκδοση της παραπάνω πρωτοφανούς απόφαση, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τέταρτη 25 Ιανουαρίου, στα δικαστήρια Θεσ/νίκης, στις 9π.μ.

Όχι στην ενοχοποίηση, ποινικοποίηση και απαγόρευση των εργατικών και κοινωνικών αγώνων.
Συνεχίζουμε τη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών αλληλεγγύης:      http://www.yperaspisi.smeth.gr/

Επικοινωνήστε μαζί μας  στο mailyperaspisismeth@gmail.com
Ενημερωθείτε για τις επόμενες δράσεις στο:  http://yperaspisismeth.blogspot.gr/

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Σ.Μ.Ε.Θ.) ΚΑΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης σε βάρος μελών του Συντονιστικού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, η οποία γίνεται μετά από υλικό και καταθέσεις που μάζεψε η Αστυνομία αυτεπάγγελτα και τα έστειλε στην Εισαγγελία. Η δίωξη σε βάρος των αγωνιστών στοχοποιεί το κίνημα εναντίον των πλειστηριασμών. Το κίνημα αυτό δεν είναι παράνομο, είναι δίκαιο. Όσο κι αν επιμένουν τα non-papers του Μαξίμου ότι οι πλειστηριασμοί που διενεργούνται αφορούν τους …πλούσιους, η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι σήμερα επιχειρούνται πλειστηριασμοί που κατά βάση αφορούν λαϊκές κατοικίες, μικρά γραφεία, μαγαζιά και αποθήκες και όχι οικοδομικά συγκροτήματα ή εγκαταστάσεις εργοστασίων και μεγάλων επιχειρήσεων για την ικανοποίηση δεδουλευμένων εργατών ή για αποζημιώσεις λόγω απολύσεων.
Είναι πρόκληση να συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί όταν η προστασία δανειοληπτών με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αφήνει πολλές περιπτώσεις οφειλετών ακόμα και για δάνεια πρώτης κατοικίας έρμαια στις τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν επανειλημμένα με εκατοντάδες δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το ίδιο ισχύει και για οφειλές προς το Δημόσιο (Δήμους, Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία κλπ), που έχουν διογκωθεί εξαιτίας της φοροεπιδρομής που εξαπολύθηκε στην εξαετία των Μνημονίων, την ίδια στιγμή που οι 52 φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών τις οποίες κατάγγελλε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση εξακολουθούν να ισχύουν. Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών έχει συγκροτηθεί για να βάλει φραγμό σ’ αυτήν ακριβώς την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που συνεχίζει στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τη λεηλασία της λαϊκής περιουσίας για να αποπληρωθεί το ληστρικό χρέος προς την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Η προσπάθεια τρομοκράτησης των αγωνιστών του κινήματος μπορεί και πρέπει να πέσει στο κενό. Δεν θα κλειστούμε στα σπίτια μας περιμένοντας «δειλά, μοιραία και άβουλα» να έρθουν να μας τα πάρουν, αλλά θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη μαχητικότητα να δίνουμε έναν αγώνα ανυποχώρητο, χωρίς ημερομηνία λήξης, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, για τη διαγραφή του χρέους και όχι των κοινωνικών δικαιωμάτων. Από αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να λείψει κανείς!
Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία απαιτεί την άμεση παύση της δίωξης των αγωνιστών του κινήματος και καλεί όλους τους συναδέλφους δικηγόρους να πάρουν μέρος στη διαμαρτυρία ενάντια στις διώξεις τους τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στη 1μ.μ. στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης (1ος όροφος).
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Πανελλαδική απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 15/1

Κρυφά αλλά προφανώς σε ευθεία και υπόγεια συνεννόηση με τα μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα και τις πολυεθνικές,η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ψήφισε την αύξηση των Κυριακών που μπορούν να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα από 8 σε 10! Παραμονές Χριστουγέννων, ώστε να μην το πάρει κανείς χαμπάρι και σε άσχετο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα που ψήφισε άρον άρον (Ν. 4446/2016, ΦΕΚ Α’ 240/22-12-16), διευρύνει την περίοδο των προσφορών (δηλαδή κάθε Μάιο και Νοέμβριο) από 20 σε 30 ημέρες και επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων για 2 Κυριακές (από 1 προηγουμένως). Μάλιστα το μπαλάκι της διεύρυνσης της περιόδου προσφορών και της αύξησης των Κυριακών, το ρίχνει στους Αντιπεριφερειάρχες, με πρόσχημα δήθεν τις τοπικές ανάγκες, ενώ φροντίζει να προβλέψει ότι, σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων/προσφορών συμπίπτει με Αργία, τα καταστήματα να λειτουργήσουν την επόμενη Κυριακή! 
Η Κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί επικοινωνιακά να δηλώνει ότι υποστηρίζει (δήθεν) τους εργαζόμενους, αλλά την ίδια στιγμή επιμένει να τους κοροϊδεύει, αυξάνοντας προκλητικά τις εργάσιμες Κυριακές της εργασιακής εκμετάλλευσης και εξάντλησης, της απλήρωτης Κυριακάτικης εργασίας, τα απλήρωτα και εν πολλοίς εικονικά Κυριακάτικα 5ωρα χωρίς χορήγηση ρεπό, την εργασία – λάστιχο χωρίς κανένα δικαίωμα ξεκούρασης και προσωπικής ζωής. Θέλουν την αγορά χωρίς κανόνες λειτουργίας, τα καταστήματα ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και για 365 ημέρες, τη βίαια μετατόπιση του τζίρου σε μεγάλες αλυσίδες και πολυεθνικές, τον πολλαπλασιασμό των λουκέτων, την αύξηση του εφεδρικού στρατού της ανεργίας, την πλήρη επικράτηση της ευέλικτης εργασίας, με εξευτελιστικούς μισθούς και μηδενικά δικαιώματα. 
Αυτή την ΚΥΡΙΑΚΗ 15 Γενάρη, που τα καταστήματα είναι ανοικτά, εμείς ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ξανά! Όλες τις ΚΥΡΙΑΚΕΣ που τα καταστήματα θα είναι ανοικτά, εμείς θα είμαστε παρόντες για να αντιστεκόμαστε με απεργιακές κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις.

(εδώ η ανακοίνωση της ΟΙΥΕ για κήρυξη απεργίας)

Η επερώτηση που έχει καταθέσει στο περιφερειακό συμβούλιο η "ΑΝΤΑΡΣΙΑ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στην Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", σχετικά με ρεύμα, θέρμανση κ.λ.π. αγαθά προς τα φτωχά λαϊκά στρώματα


ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
Αγαπητός Θανάσης επικεφαλής της Περιφερειακής Κίνησης «ΑΝΤΑΡΣΙΑ –ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα και το περιφερειακό Συμβούλιο

ΘΕΜΑ: «Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Κανένας άρρωστος, φτωχός,
χωρίς θέρμανση.
Κανένα παιδί να μη διαβάζει με κερί».

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ




Χιλιάδες υπολογίζονται τα νοικοκυριά που είτε τους έχει κοπεί το ρεύμα είτε έχουν μεγάλες δυσκολίες να αποπληρώσουν λογαριασμούς (με κίνδυνο τη διακοπή), είτε δεν μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση ώστε να προχωρήσουν σε διακανονισμό δόσεων.
Κυβέρνηση και ΔΕΗ δείχνουν να τους αφήνει αδιάφορους το ποιος έχει φέρει την κοινωνική πλειοψηφία σ' αυτή την κατάσταση, με τις απολύσεις, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, την ασταμάτητη φοροληστεία κι όλα τα μέτρα που

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Η επερώτηση ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ που έχει καταθέσει στο περιφερειακό συμβούλιο η "ΑΝΤΑΡΣΙΑ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στην Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
Αγαπητός Θανάσης επικεφαλής της Περιφερειακής Κίνησης «ΑΝΤΑΡΣΙΑ –ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»
ΕΡΩΤΗΣΗ
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ και την αρπαγή της ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα και το περιφερειακό Συμβούλιο


Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν προστατεύει τη λαϊκή κατοικία και τη λαϊκή περιουσία, αλλά με το 3ο μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους κάνει πολύ πιο εύκολη την αρπαγή της από τους τραπεζίτες και τα κερδοσκοπικά funds.
Σήμερα, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, καμία διάταξη δεν απαγορεύει τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας. Για να εξαιρεθεί μια πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό πρέπει αναγκαστικά ο οφειλέτης να ενταχθεί στον αναθεωρημένο

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της μνημονιακής καταστροφής

Ο πίνακας δημοσιεύτηκε πριν από δύο μέρες στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ
ΣΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΕΦΥΓΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΟΛΗ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '60 ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ!

Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της μνημονιακής καταστροφής: Το μεταναστευτικό κύμα προς το εξωτερικό είναι πολύ μεγαλύτερο από τα δύο προηγούμενα μεγάλα κύματα, των αρχών του εικοστού αιώνα και της δεκαετίας του '60. Στα χρόνια των μνημονίων έφυγαν 600.000 στο εξωτερικό (χωρίς να υπολογίζεται το 2016). Κάνετε συγκρίσεις: Στο αποκορύφωμα της εξόδου, το 1965, περίπου 117.000 αναχώρησαν προς διάφορες ευρωπαϊκές ή υπερπόντιες χώρες, ενώ το μέγιστο ετήσιο ύψος της μετανάστευσης για την προπολεμική περίοδο, που σημειώθηκε το 1914, ήταν 37.000 άτομα. Συνολικά, στο διάστημα 1960-1969 εγκατέλειψαν τη χώρα περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι.


(του Στέλιου Νικητόπουλου, από το Facebook)