Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

“ΥΠΟΚΑΤΩΤΑΤΗ ΖΩΗ ?”



ΥΠΟΚΑΤΩΤΑΤΗ ΖΩΗ;;;...
Στα 7 χρόνια των μνημονίων το μόνο που έχει ανθίσει είναι το λεξιλόγιο της ελληνικής γλώσσας. Με όμορφες λέξεις ντύνουν τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, την ανεργία και την ανέχεια. Μέχρι σήμερα ξέραμε τις λέξεις κατώτερος και κατώτατος, όμως πρόσφατα μπήκε στη ζωή μας και ο υποκατώτατος, δηλαδή ο μισθός που είναι μικρότερος από τον κατώτατο. Ο υποκατώτατος θα ισχύει για όλες τις ηλικίες, όχι μόνο για τους νέους, και θα συνοδεύει την «απόκτηση εργασιακής εμπειρίας». Οι νέες “μεταρρυθμίσεις” (όπου ο υπακατώτατος μισθός είναι μόνο ένα μικρό μέρος) οδηγούν την κοινωνία όλο και πιο κάτω, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν πάει πιο χαμηλά. Όμως πάντα υπάρχει πιο κάτω. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και οι συνταξιούχοι το ζουν στο πετσί τους. Ο «υποκατώτατος» είναι εδώ, δεν χρειάζεται να επισημοποιηθεί.
Υποκατώτατοι των λαϊκών ελπίδων αποδείχτηκαν οι κυβερνώντες. Μπροστά στη 2η αξιολόγηση, η κυβέρνηση τα δίνει όλα στο κεφάλαιο και τους δανειστές. Πιστοί στις επιλογές της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΣΕΒ δεν έχουν κανένα δισταγμό να υλοποιήσουν ταχύτατα τις «υποχρεώσεις» του 3ου μνημονίου. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η «διαπραγμάτευση» είναι μια απάτη, η “δίκαιη ανάπτυξη” περνάει πάνω από τη σφαγή και των τελευταίων εργατικών δικαιωμάτων και ότι η έξοδος από το 3ο μνημόνιο είναι απλώς η ….είσοδος στο 4ο.
Σε περιπλανώμενη και υποκατώτατη ζωή έχουν καταδικάσει τη νέα γενιά και τους εργαζόμενους. Oμαδικές απολύσεις, συμβάσεις ημέρας, ώρας, λευκές (short time work) ακόμα και με αντίτιμο ένα «κουπόνι κοινωνικής στήριξης». «Υποκατώτατος μισθός» των 200 και 300 ευρώ σε ακόμα περισσότερους από τους 500.000 απασχολούμενους που σήμερα έχουν εισόδημα κάτω και από

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ανακοίνωση του Σωματείου Βιβλίου-Χάρτου Θεσ/νίκης για την Βlack Friday

Η «ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ
ΕΙΝΑΙ ΚΑΦΡΙΛΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ
Με περίσσια περηφάνια η αλυσίδα πολυκαταστημάτων public μέσα από μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι στις 25/11 φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη “black Friday”. Πρόκειται για έναν προερχόμενο εξ Αμερικής θεσμό με «μοναδικές προσφορές για λίγες ώρες». Το νέο αναμεταδίδεται από ένα σωρό ενημερωτικά ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα σαν μια πρωτοποριακή κίνηση…                                                                                                                                    
       Ωστόσο, κανείς δε φαίνεται να το ψάχνει λίγο παραπάνω για το τί πραγματικά σημαίνει αυτή η “black Friday” τόσο σε σχέση με τις καταναλωτικές συνήθειες που διαμορφώνει, όσο και σε σχέση με τη δοκιμασία που συνιστά για τους εργαζόμενους στα καταστήματα. Ούτε και κάνει κάποιες αναφορές στις χαοτικές καταστάσεις που διαμορφώνονται μέσα στα καταστήματα (στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρα σχετικά videos) ή ακόμα και για τους θανάτους και τους τραυματισμούς που έχουν συντελεστεί και σχετίζονται με αυτή (7 και 98 αντίστοιχα τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ – βλ. http://blackfridaydeathcount.com/). Οι καταναλωτές, που μπορεί να περιμένουν και ώρες έξω από τα μαγαζιά για να προλάβουν τις προσφορές, καταλήγουν να ποδοπατιούνται και να πλακώνονται κυριολεκτικά μεταξύ τους. Και βέβαια η μανία τους παίρνει σβάρνα και τους εργαζόμενους, που πέρα από τον υψηλό και εντατικοποιημένο φόρτο εργασίας που τους επιβάλλεται στο πλαίσιο της “black Friday”, έχουν να εξυπηρετήσουν-αντιμετωπίσουν τους λυσσασμένους καταναλωτές. Αλλά ουσιαστικά και τις σωματικές επιθέσεις τους στο πέρασμα τους από τους διαδρόμους στην αναζήτηση των προσφορών. Μάλιστα, το 2008 ένας 34χρονος εργάτης της Wal-Mart έχασε τη ζωή του, όταν ποδοπατήθηκε κυριολεκτικά από 200 περίπου καταναλωτές.                                                            
       Αυτός είναι λοιπόν ο θεσμός που με τόση περηφάνια τα public φέρνουν στην Ελλάδα. Προφανώς, αυτό το κρούσμα εργοδοτικής καφρίλας δεν αποτελεί μια εξαίρεση. Είναι μια πτυχή -και μάλιστα κάπως «μαύρη»- της συνολικής επίθεσης των εργοδοτών και του καπιταλιστικού συστήματος απέναντι στα εργατικά μας συμφέροντα και δικαιώματα, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Έρχεται να συμπληρώσει την όλη δυσχερή κατάσταση που βιώνουμε, με τους μισθούς-ψίχουλα ή και τη μη καταβολή δεδουλευμένων, τις απολύσεις και την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, τις ατομικές συμβάσεις, την εντατικοποίηση, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές, την ορθοστασία,…                                                                 
      Κι αν εμείς σαφώς και δεν έχουμε κάποιο ζήτημα με τις «καλές τιμές», μιλώντας για τις «ευκαιρίες» που προσφέρει το public στο πλαίσιο της “black Friday” (και μάλιστα σε μια περίοδο που σημειώνει κερδοφορία), ο νους μας πάει αυτόματα στους «μισθούς-ψίχουλα» που προσφέρονται στους συναδέλφους μας. Φαίνεται ότι για την εργοδοσία των public οι «καλές τιμές» πάνε πακέτο με την κακή-εξευτελιστική τιμή της δουλειάς των εργαζομένων της.                                                                          
      Απευθυνόμενοι στους συναδέλφους μας θα θέλαμε να τους προτρέψουμε να μην κάνουν τίποτε παραπάνω από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και με κάθε τρόπο να γίνει σαφές ότι εμείς οι εργαζόμενοι αρνούμαστε να γίνουμε τα θύματα ή οι θηριοδαμαστές στην καταναλωτική αρένα που στήνουν τα αδίστακτα αφεντικά.                                                                                                                  
Παράλληλα, καλούμε την εργοδοσία των public να δώσει ένα τέλος σε αυτά τα κρούσματα. Και σε κάθε περίπτωση την καθιστούμε υπεύθυνη για όποια προβλήματα προκύψουν, ιδίως στους συναδέλφους μας.                 
     Τέλος, απευθυνόμενοι προς τους καταναλωτές δεν μπορούμε παρά να τους ζητήσουμε να αντιληφθούν και τη δική τους ευθύνη για τις χαοτικές-επικίνδυνες καταστάσεις που διαμορφώνονται τόσο στις “black Fridays”, όσο και σε άλλες στιγμές κοσμοπλημμύρας μέσα στα μαγαζιά. Επίσης, τους ζητάμε να μην κάνουν την παραμικρή επιθετική κίνηση προς τους συναδέλφους μας. Και τους σημειώνουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε τα προϊόντα της κανιβαλιστικής κατανάλωσης.                       
ΟΙ «ΜΑΥΡΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ» ΤΩΝ ΑΔΗΦΑΓΩΝ-ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΚΤΗΝΩΜΕΝΩΝ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Κάλεσμα συμμετοχής στις δράσεις του Συντονισμού Συλλογικοτήτων ενάντια στους πλειστηριασμούς

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καλεί:
  • την Τρίτη 22 Νοέμβρη, 6.30μ.μ., στην πλατεία Αγ. Θεράποντα στην εξόρμηση ενημέρωσης στην Τούμπα
  • την Τετάρτη 23 Νοέμβρη, 12.30μ.μ. στην παρέμβαση στα κεντρικά της τράπεζας Πειραιώς (Τσιμισκή και Εθν. Αμύνης) και πορεία (με παρέμβαση στην Τράπεζα Ελλάδος) προς τα δικαστήρια, και
  • στις 3.30μ.μ. συγκέντρωση στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης για τη ματαίωση των πλειστηριασμών.
Επιστολή προς το ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ απέστειλε ο Μιχάλης Π., πατέρας πολυμελούς οικογένειας με δύο ΑΜΕΑ, ιδιοκτήτης του σπιτιού που η τράπεζα Πειραιώς ξαναβγάζει στις 23 του Νοέμβρη σε πλειστηριασμό (Διαβάστε εδώ: http://laikisynelefsidsynth.blogspot.gr/2016/11/23.html)

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Ανακοίνωση από την Επιτροπή Υπεράσπισης Σ.Μ.Ε.Θ. και διωκόμενων αγωνιστών

ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΜΠΑΧΑΡΑΚΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ Γ.Π.!
Επόμενη ανοιχτή συνέλευση της Επιτροπής:
Σάββατο 19 Νοέμβρη στις 7μμ, στο Στέκι Μεταναστών (Ερμού 23)
Στις  24/10 η εργοδοσία των φροντιστηρίων «Μπαχαράκη» κατέβαλλε, με την διαδικασία της κατάσχεσης, στον συνάδελφο καθηγητή Γ.Π. όλες τις διαφορές των δεδουλευμένων, που  πεισματικά και παράνομα αρνιόταν κα καταβάλλει επί 5 και πλέον έτη (smeth.gr3)!  
Αποδείχτηκε στην πράξη, ειδικά στην εποχή της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων, ότι όλοι εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να κερδίζουμε το δίκιο μας μονό μέσα  από τους αγώνες μας και την αλληλεγγύη μεταξύ μας!
Η εξέλιξη αυτή πέρα από μια πρώτη δικαίωση των κινητοποιήσεων και των δράσεων της Επιτροπής, μας οπλίζει με δύναμη για να συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά τον αγώνα! Ειδικά αυτήν την περίοδο όπου η κυβέρνηση Τσίπρα εκτελώντας δουλικά τις εντολές των δανειστών/τοκογλύφων, θα επιδιώξει να περάσει από την Βουλή τις «μεταρρυθμίσεις» στα εργασιακά (ουσιαστικά την πλήρη κατάργηση των εργασιακών σχέσεων και των εργατικών μας δικαιωμάτων), εμείς απαντάμε με την δυναμική, οργανωμένη, μαζική και αποφασιστική  υπεράσπιση των εργατικών ή κοινωνικών δικαιωμάτων μας.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ/ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ (πχ η πρωτοφανής απόφαση (445/2016) του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης (διαβάστε εδώl), ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΜΠΑΧΑΡΑΚΗ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΜΕΘ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ!
Απευθυνόμαστε σε κάθε κοινωνική και πολιτική συλλογικότητα αλλά και σε κάθε εργαζόμενο/η, νέα/ο  να συμμετέχουν ενεργά και να στηρίξουν με κάθε τρόπο (ψηφίσματα αλληλεγγύης, οικονομική ενίσχυση, συμμετοχή στις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις κτλ) την Επιτροπή, το Σωματείο και τους διωκόμενους.
Όλες και όλοι, στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη στις 9:00 πμ στη συγκέντρωση αλληλεγγύης του ΣΜΕΘ, όπου εκδικάζεται μήνυση που είχε καταθέσει η εργοδοσία τον Μάρτιο του 2012, κατά τριών μελών της διοίκησης του ΣΜΕΘ.

Συνεχίζουμε τη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών αλληλεγγύης:      http://www.yperaspisi.smeth.gr/
Επικοινωνήστε μαζί μας  στο mailyperaspisismeth@gmail.com
Ενημερωθείτε για τις επόμενες δράσεις στο:  http://yperaspisismeth.blogspot.gr/

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Το κάλεσμα για το Πολυτεχνείο, από το Συντονιστικό φοιτητικών Συλλόγων

Στη συγκέντρωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου καλεί το Συντονιστικό Γεν. Συνελεύσεων και οι καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 17/11 στις 6μμ, στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ.

Με αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα υποδέχτηκε ο ελληνικός λαός τον εκπρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Μπ. Ομπάμα

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η μαζική συγκέντρωση στην Καμάρα ενώθηκε με τη μαχητική προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων και ακολούθησε πορεία προς προξενείο των ΗΠΑ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Το «απεφασίσαμεν και διατάσσομεν» φέτος, μέρες Πολυτεχνείου πάλι, δεν είχε την υπογραφή του Ζαγοριανάκου αλλά της κυβέρνησης Τσίπρα -ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.
Χιλιάδες όμως λαού, σωματεία, συλλογικότητες, φοιτητικοί σύλλογοι, νέοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, πολιτικές οργανώσεις και αγωνιστές έσπασαν στην πράξη την απαγόρευση συγκεντρώσεων διεκδικώντας την πορεία προς το άντρο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, την αμερικάνικη πρεσβεία.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 15.11.2016



ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 15.11.2016
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ!
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ 6ΜΜ- 
ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ,
ΕΝΑΝΤΙΑ: 
  • ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ 
  • ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ" ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΕ ΗΠΑ, ΔΝΤ, ΕΕ.
Η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στις 15 και 16 Νοεμβρίου, μέρες τιμής και μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το λαό μας και την ιστορία του και επιπλέον σηματοδοτεί τις απαιτήσεις: για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους στην περιοχή, την γρήγορη προώθηση των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών "μεταρρυθμίσεων", όπως επιδιώκει και το ΔΝΤ, την εξασφάλιση της αμερικάνικης κυριαρχίας στον ενεργειακό πλούτο και του δρόμους μεταφοράς του στην περιοχή, τις αντιδραστικές λύσεις για το Κυπριακό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να μας πείσει ότι οι “φονιάδες των λαών” είναι μια ειρηνική, φιλική και συμμαχική δύναμη. Δεν ξεχνάμε τις Χούντες, την Κύπρο, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Γιουγκοσλαβία, τη Συρία. Δεν ξεχνάμε ότι οι Η.Π.Α. είναι υπεύθυνες για πολέμους, δικτατορίες, για την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά στην πολιτική αυτή, οικοδομεί τον αντιδραστικό άξονα με Ισραήλ, Αίγυπτο, ενώ παράλληλα εξωραΐζει κυνικά την πολιτική των ΗΠΑ, δημιουργώντας αυταπάτες ότι ο Ομπάμα έρχεται για να "βοηθήσει" στην μείωση του χρέους!. Η εναρμόνιση με τις ιμπεριαλιστικές επιλογές και η πρόσδεση στον Ευρωατλαντισμό φέρνει πιο κοντά τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους, την εκμετάλλευση.

Καθήκον μας είναι η κοινή, διεθνιστική, αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών για τα λαϊκά συμφέροντα και την υπεράσπιση της ειρήνης, ανεξαρτησία και σύγκρουση με τις  ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τις πολυεθνικές και τα μεγάλα συμφέροντα σε κάθε χώρα.

-καμιά εμπλοκή  στις πολεμικές αναμετρήσεις και τα μέτωπα. Έξω οι βάσεις. Έξω από το ΝΑΤΟ.

-αντίσταση / ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων και των αντιλαϊκών "μεταρρυθμίσεων", της υποταγής σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

-κατάργηση των ρατσιστικών συμφωνιών για τους πρόσφυγες.
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ
ΚΚΕ (μ-λ)
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΞΕΚΙΝΗΜΑ- ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ