Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Αλληλεγγύη στο Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσ/νίκης



Δελτίο τύπου
Συναυλία αλληλεγγύης
Σάββατο 1 Οκτωβρίου
 στο Θέατρο Κήπου (απέναντι από τη ΧΑΝΘ)
Ώρα έναρξης 8:00μ.μ, Είσοδος Ελεύθερη

Να σταματήσει κάθε δίωξη προς το ΣΜΕΘ από τα
φροντιστήρια «ΜΠΑΧΑΡΑΚΗ»
Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στον απολυμένο καθηγητή
Στη συναυλία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Ζερβουδάκης Δημήτρης,                Κουμανδράκης  Αντώνης,
Αετόπουλος Γιώργος,                          Λίζος  Γιώργος,
Αναστασάκης  Νίκος,                         Μήτσης  Γιάννης,
Δερμιτάσογλου  Ευγένιος,                   Μπαρμπούτης  Αλέξανδρος,
Καρμπάς  Κώστας,                            Παπαναργύρου  Μανώλης

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην απόφαση του εφετείου Θεσ/νίκης, που παραβλέποντας όλες τις καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν επιβληθεί στην εργοδοσία των φροντιστηρίων «Μπαχαράκη» (7μήνες φυλάκιση για σωρεία εργατικών παραβάσεων και μη καταβολή δεδουλευμένων, δίωξη από το ΙΚΑ για εισφοροδιαφυγή, δίωξη από την εισαγγελία για παράνομη απόλυση) επέβαλε στο Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσ/νίκης  και σε 3 μέλη του ΔΣ να καταβάλουν στον εργοδότη των φροντιστηρίων το ποσό των 12.000€, ως αποζημίωση για την «ηθική βλάβη»(!!!) που του προκάλεσαν με τις παραστάσεις διαμαρτυρίας που διοργανώθηκαν, προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη απόλυση καθηγητή και να του καταβληθούν τα δεδουλευμένα.
Η παραπάνω απόφαση δεν αφορά μόνο το Σ.Μ.Ε.Θ. και τα μέλη του, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και των σωματείων της χώρας, διότι αμφισβητεί το δικαίωμά μας να αντιστεκόμαστε και να διεκδικούμε.
Διαβάστε περισσότερα στο blog: http://yperaspisismeth.blogspot.gr/

Διοργάνωση: «Επιτροπή Υπεράσπισης του Σωματείου Μισθωτών
Εκπαιδευτικών (Σ.Μ.Ε.Θ.) και διωκόμενων αγωνιστών»

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΓΩΝΑ 11/9

Tην Κυριακή 11/9, στο κτήριο της ΕΔΟΘ, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική συνέλευση αγώνα, έπειτα από  κάλεσμα του Καραβανιού Αγώνα και Αλληλεγγύης και του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης και με την συμμετοχή δεκάδων αγωνιστών από εργατικούς χώρους και κοινωνικά κινήματα. Η συνέλευση αγώνα ήρθε ως συνέχεια της μεγάλης συγκέντρωσης της Καμάρας το Σάββατο 10/9  και της μαχητικής διαδήλωσης που ακολούθησε, σπάζοντας το κλίμα  αστυνομοκρατίας και φόβου που προσπάθησε να επιβάλλει η κυβέρνηση.  Εκφράστηκε η θέληση να συνεχιστεί η προσπάθεια συντονισμού των κινημάτων, σε μια κατεύθυνση δημιουργίας ανεξάρτητου κέντρου αγώνα, κόντρα και στην συνδικαλιστική εργοδοτική γραφειοκρατία. Μίλησαν αγωνιστές από τις Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη στις Σκουριές, τον Χώρο Αλληλεγγύης Γυναικών, το Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα δημοσιογράφων, την Λαϊκή Συνέλευση δυτικής Θεσσαλοίκης, την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ΕΚΑ, κοινωνικά ιατρεία, κινήσεις πολιτών και σωματεία (ΒΙΟΜΕ, Αλουμίνιο της Ελλάδας, ΕΛΜΕ, διδασκαλικοί σύλλογοι, βιβλίου-χάρτου, εργαζομένων στην ειδική αγωγή).
Από την συνέλευση αποφασίστηκε η στήριξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, συντονισμών και συνελεύσεων που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα, όπως:
-ο Συντονισμός ενάντια στους πλειστηριασμούς την Πέμπτη 15/9 στις 7μμ στην ΕΔΟΘ
-η αντιφασιστική διαδήλωση το Σάββατο 17/9
-η κινητοποίηση για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας την Κυριακή 18/9 στις 11πμ, Τσιμισκή με Αριστοτέλους
-η ευρωμεσογειακή συνάντηση "Η Οικονομία των Εργαζομένων" στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ στις 28-30/10
Κοινή συνισταμένη κάθε συνέλευσης και συντονισμού  η αγωνιστική συμπόρευση στην κοινή δράση και την αλληλεγγύη μεταξύ των εργατικών αγώνων και των κοινωνικών κινημάτων, μέσα από την οποία θα προκύψουν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία με σταθερούς όρους μιας μεγάλης Συνέλευσης Αγώνα.

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Η ταξική εργατική διαδήλωση στη ΔΕΘ 2016

Χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι, άνεργοι και αγωνιστές, πήραν μέρος στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στην Καμάρα, με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τις 6.00 μ.μ. ο χώρος μπροστά από την Καμάρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άρχισε να γεμίζει. Δεκάδες συλλογικότητες, σωματεία εργαζομένων, επιτροπές και συνελεύσεις, οργανώσεις και κόσμος γέμισε ασφυκτικά την πλατεία και το δρόμο, την Εγνατία στο ύψος της Καμάρας.
Λίγο πριν τις 7.00 μ.μ. τα μπλοκ συγκροτήθηκαν στο δρόμο και ξεκίνησε η πορεία. Το Καραβάνι Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ, επιτροπές αγώνα από τις Σκουριές της Χαλκιδικής, συνελεύσεις αλληλεγγύης και συλλογικότητες μπήκαν στην οδό Εγνατίας, ενώ στην κεφαλή της πορείας που καλούσε η Συνέλευση Αγώνα σωματείων-επιτροπών-συλλογικοτήτων-συλλόγων μπήκε το κοινό πανώ με σύνθημα "Συνεχίζουμε ανυπόταχτα στο δρόμο του αγώνα-Ανατρέπουμε την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ".
Ακολουθούσαν τα πανό του συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια από την Κοζάνη-Πτολεμαϊδα, η Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και άλλα σωματεία και εργαζόμενοι. Αμέσως μετά ο "Χώρος Αλληλεγγύης Γυναικών Θεσσαλονίκης", το μπλοκ Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας και Θεσσαλονίκης με πολύ μαζική παρουσία νεολαίας.
Στη συνέχεια της διάταξης το "Δίκτυο Ανέργων και επισφαλώς εργαζόμενων Θεσσαλονίκης" τα πανό και μπλοκ της "Attack στην επισφάλεια και την ανεργία" και της "Λάντζα, εργατική κίνηση στον επισιτισμό" με εργαζόμενους από τα ταξικά εργατικά σχήματα-κινήσεις.
Πιο πίσω το πανώ του "Ανυπότακτου Μαθητή" με παρουσία μαθητών και αμέσως μετά το μεγάλο και μαχητικό μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με πολύ μαζική συμμετοχή νεολαίας. Παρούσα με πανό και η Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών Θεσσαλονίκης και άλλες κινήσεις από γειτονιές.
Μαζικά ήταν και τα μπλοκ των οργανώσεων και κινήσεων που ακολουθούσαν, με πρώτο το μπλοκ του ΕΕΚ και της ΟΕΝ, της Λαϊκής Αντίστασης, του Ξεκινήματος, αναρχικών συλλογικοτήτων και άλλων ομάδων.
Σε όλη τη διάρκεια της μαζικής διαδήλωσης ακούγονταν μαχητικά συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στην ΕΕ και το ΔΝΤ, το κεφάλαιο. Η πορεία και τα μπλοκ ήταν πυκνά και πολύ μαζικά, ενώ σε όλους τους δρόμους, αλλά και στα πεζοδρόμια δίπλα στην πορεία είχαν διαταχθεί χιλιάδες αστυνομικοί και ΜΑΤ σε μια ισχυρή επίδειξη αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας σε όλη την πόλη. Η διαδήλωση από την Καμάρα έφτασε στην πλατεία ΧΑΝΘ, μπροστά στην ΔΕΘ, λίγο μετά τις 8.00 μ.μ. και η κεφαλή και μαζικά μπλοκ κατευθύνθηκαν πρός την κεντρική είσοσο της ΔΕΘ όπου τους σταμάτησαν διμοιρίες των ΜΑΤ. Μετά από αρκετή ώρα με συνθήματα και μαχητικές ανακοινώσεις, η πορεία συνεχίστηκε για να ολοκληρωθεί στην Καμάρα, λίγο πριν τις 9.00 μ.μ.
Η μαζική κινητοποίηση της ΔΕΘ αποτελεί τον πρώτο αγωνιστικό σταθμό και είναι ελπιδοφόρα για την αναγκαία ανασυγκρότηση των δυνάμεων του κινήματος μπροστά στις μεγάλες μάχες του εργασιακού και των άλλων αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και της ΕΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση διοργανώνεται την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη νέα Πανελλαδική συνέλευση Αγώνα στην οποία θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα και κινητοποιήσεις. 
Λίγο αργότερα από τις 7.30 μ.μ. ξεκινούσε από το άγαλαμα Βενιζέλου η -σαφώς μικρότερη και άνευρη- πορεία της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν ορισμένα σωματεία της πόλης και των γύρω περιοχών, ενώ βασικός κορμός της ήταν τα μπλοκ κινήσεων της ΛΑΕ, του ΜΕΤΑ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΕΚ, που συμπορεύτηκαν για άλλη μια χρονιά με την ηγεσία του υποταγμένου εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ πραγματοποιούσε τη δική του συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ αργότερα ξεκίνησε την πορεία του προς τη ΔΕΘ με μαζικά μπλοκ και κόσμο.