Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στη ΒΙΟ.ΜΕ. στηρίζει τον πρόεδρο της Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ

Το  σωματείο εργατοϋπαλλήλων στην ΒΙΟ.ΜΕ. εκφράζουμε την ταξική αγωνιστική μας αλληλεγγύη στον Πρόεδρο της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Χ. Ζαγανίδη, γνωστό αγωνιστή του εκπαιδευτικού και γενικότερα εργατικού-λαϊκού κινήματος. Ο Χρήστος Ζαγανίδης είναι γνωστός όχι μόνο για τους αγώνες του αλλά και για το ήθος του και την πολυετή ανιδιοτελή προσφορά του από τις γραμμές των ταξικών, εργατικών δυνάμεων.
Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε τις αντεργατικές, αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις που γίνονται από τις παρατάξεις της γραφειοκρατίας του συνδικαλισμού που δεν διστάζουν ακόμα και να συκοφαντήσουν συναδέλφους προκειμένου να πετύχουν τις πολιτικές τους επιδιώξεις.
Σεβόμαστε απόλυτα την αυτοτέλεια κάθε σωματείου αλλά όταν επιλέγουν να συκοφαντήσουν και να σπιλώσουν τον πρόεδρο ενός από τα πιο αγωνιστικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, επιδιώκοντας την καρατόμησή του, οφείλουμε να πάρουμε θέση.
30/05/2016
Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Το Συντονιστικό Αναπληρωτών/Αδιορίστων απευθύνεται σε συναδέλφισσες/φους



Γράμμα προς συναδέλφους-συναδέλφισσες

Αγαπητέ συνάδελφε, μόνιμε ή αναπληρωτή,
αγαπητή συναδέλφισσα, μόνιμη ή αναπληρώτρια,

το γράμμα αυτό θεωρεί δεδομένο ότι έχεις μάθει για τα νέα μέτρα που πρόκειται να ισχύσουν από Σεπτέμβρη στα σχολεία. Διαβάζεις, μπαίνεις στο Internet, στο σχολείο σου γίνονται συζητήσεις, στα ΜΜΕ ακούγονται σχόλια, τα συνδικάτα προχωρούν σε στάσεις εργασίας, σε ανακοινώσεις, σε συνελεύσεις, σίγουρα θα έχεις μάθει ότι κάτι συμβαίνει. Μιλάμε για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων στα νηπιαγωγεία, το “κόψιμο” των Παράλληλων Στηρίξεων στην ειδική αγωγή, το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στα Δημοτικά όπου όλοι βγαίνουν “περισσευούμενοι” και όλες τις τελευταίες ρυθμίσεις σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που διώχνουν χιλιάδες εργαζομένους από το δημόσιο σχολείο ενώ ρίχνουν την ποιότητά του.

Εμείς συνάδελφε και συναδέλφισσα σου απευθυνόμαστε πιστεύοντας ότι έχεις ενημερωθεί. Επομένως αυτό το γράμμα έχει άλλο σκοπό: Να συζητήσουμε για το «εμένα δε με πιάνει».

- Μήπως συνάδελφε πιστεύεις ότι εσένα δε σε αφορά, γιατί μπορεί να πάρεις δεύτερη ανάθεση στο μάθημα που μέχρι τώρα έκανε ένας συνάδελφός σου αναπληρωτής που πρόκειται να απολυθεί;
Σε αφορά, γιατί τίποτα δε σου υπόσχεται πως εσύ θα δουλεύεις και ο διπλανός σου όχι, αν το σχολείο λειτουργεί με όσους λιγότερους δασκάλους γίνεται και μας διώχνει όλους σιγά σιγά.

- Μήπως συναδέλφισσα είσαι αναπληρώτρια με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και σκέφτεσαι πως το “τσεκούρι” θα πέσει πρώτα τους “νεότερους” συναδέλφους σου αναπληρωτές;
Θυμήσου τους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πρόπερσυ εν μία νυκτί, όλοι και όλες με χρόνια προϋπηρεσίας. Για το υπουργείο Παιδείας και τον ΟΟΣΑ είμαστε απλώς αριθμοί.

- Μήπως συναδέλφισσα είσαι αναπληρώτρια με λίγα χρόνια προϋπηρεσίας αλλά ελπίζεις να δουλέψεις και του χρόνου γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία; (όμως η ελπίδα είναι αναγραμματισμός της λέξης “λεπίδα”). Σου αρκεί να προγραμματίζεις τη ζωή σου χρόνο με το χρόνο περιμένοντας με μια βαλίτσα στο χέρι;

- Μήπως συνάδελφε είσαι μόνιμος και σκέφτεσαι ότι οι αγώνες είναι για τους νεότερους ή ότι “δε βαριέσαι, ας πηγαίνουμε σε δύο σχολεία να συμπληρώνουμε ωράριο”; Σκέψου ότι η επίθεση γίνεται σε όλη την εκπαίδευση και όχι μόνο στους αναπληρωτές, εξάλλου το ρόλο “εκπαιδευτικός-λάστιχο” είσαι πραγματικά έτοιμος να τον επιτελείς από εδώ και μπρος μέχρι τα 67; Σίγουρα όχι!

ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ;

Ας τελειώνουμε με τις αυταπάτες. ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ. 
Συνάδελφε, ισσα, δε μας πρέπει να σιωπήσουμε για τους μαθητές μας, αυτούς που θα στερηθούν τις υπηρεσίες χιλιάδων νέων συναδέλφων, για τα παιδιά των ανέργων (ή “μαύρων” εργαζόμενων) που διώχνονται από το Ολοήμερο σχολείο, για τα παιδιά που αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε υπεράριθμα τμήματα.
Υπάρχουν και άλλα, πολλά, μικρά και μεγάλα εγκλήματα σε αυτήν την ιστορία. Θα τα δεχτούμε;

Τι να κάνουμε;
Συμμετοχή τώρα στις γενικές συνελεύσεις των συνδικαλιστικών συλλόγων, είτε είσαι μόνιμος είτε είσαι αναπληρωτής. Αποφάσεις του συλλόγου σου για κινητοποιήσεις, για διαμαρτυρίες. Ενημέρωση όλων των γονέων με τους οποίους έχεις σχέση. Ενημέρωση του κοινωνικού σου περίγυρου. Αν δεν αγωνιστούμε όλοι και όλες μαζί, θα χάσει ο καθένας μόνος του, σκέψου και πάρε θέση:
 κανείς δεν περισσεύει από το δημόσιο σχολείο, ούτε εκπαιδευτικός, ούτε μαθητής.

- Δευτέρα 30 Μάη, 19:00, Σύσκεψη Εκπαιδευτικών και Γονέων στα Δυτικά, στο 1ο-5ο Δ.Σ. Συκεών (Βελδεμίρη με Παπαναστασίου).
- Τετάρτη 1η Ιουνίου, 18:00, Σύσκεψη Εκπαιδευτικών και Γονέων, στα Ανατολικά, στο 107 Δ.Σ. (Αλεξάνδρου Σταύρου, Νεμέας 1 περιοχή Αλυσίδα-Χαριλάου)
   -Πέμπτη 26 Μάη συλλαλητήριο 18:00 Αγ. Βενιζέλου. Σε περίπτωση κήρυξης απεργίας το συλλαλητήριο θα γίνει τη μέρα της απεργίας.

Συντονιστικό Αναπληρωτών- Αδιορίστων Θεσσαλονίκης
Για επικοινωνία: synt_anapliroton_adioriston@googlegroups.com

Ψήφισμα συμπαράστασης στο Χρ. Ζαγανίδη από το Β΄ Σύλλογο εκπ/κών ΠΕ Θεσ/νίκης



Β’ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                                                                    ΠΡΟΣ
« Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»                                                                          Το Δ.Σ. της Ε’ ΕΛΜΕ
b.syllogos.megas alexandros@gmail.com                                      ΔΟΕ-ΟΛΜΕ –Μ.Μ.Ε.
Πληροφορίες: Αγαπητός Θανάσης
τηλ. σχολείου: 2310310855 κιν.: 6976281776                            ΚΟΙΝ.:  Φ.1 – Αρχείο μας
e-mail:     agapitos3@gmail.com
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σήμερα που καθοριστικό στοιχείο είναι η οργάνωση του αγώνα του κόσμου της εργασίας ενάντια στη σκληρή μνημονιακή επίθεση της συγκυβέρνησης και απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των εργαζομένων για να απαντήσουμε στο νέο μπαράζ αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων, η επιχειρούμενη δίωξη, με αφορμή προτάσεις μομφής και καθαίρεσης, του αγωνιστή προέδρου της Ε’ ΕΛΜΕ  Χ. Ζαγανίδη, είναι ανεπίτρεπτη και το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι  η όξυνση των διαλυτικών φαινομένων που ενέσκηψαν στην Ε΄ ΕΛΜΕ.
Σεβόμαστε απόλυτα την αυτοτέλεια κάθε σωματείου αλλά όταν επιλέγουν να συκοφαντήσουν και να σπιλώσουν τον πρόεδρο ενός από τα πιο αγωνιστικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, επιδιώκοντας την καρατόμησή του, οφείλουμε να πάρουμε θέση. Οφείλουμε να πάρουμε θέση γιατί τόσο η Ε’ ΕΛΜΕ όσο και ο συναγωνιστής Χ. Ζαγανίδης ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων της πόλης. Στήριξαν με συλλογικό και αποφασιστικό τρόπο κάθε αγωνιζόμενο σωματείο και συνάδελφο, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη των αγώνων, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων, έδειξαν με υποδειγματικό και συνεχή τρόπο την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες.
Αυτή την αγωνιστική πορεία της Ε’ ΕΛΜΕ, που καθοριστικό ρόλο είχε όλα αυτά τα χρόνια από τη θέση του προέδρου ο συνάδελφος Χ. Ζαγανίδης, θέλουν να χτυπήσουν και να σταματήσουν.  Αυτή την πορεία θέλουμε να υπερασπιστούμε, ενόψει και των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που έχουν εξαπολυθεί και των μνημονιακών ρυθμίσεων που προχωράνε.
Η πολιτική συνδικαλιστική αντιπαράθεση με συκοφαντίες και ανυπόστατες κατηγορίες, χωρίς αρχές και ήθος  ιδιαίτερα οι καταγγελίες για ευαίσθητα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης δεν ανήκουν στις παραδόσεις του προοδευτικού εκπαιδευτικού κινήματος.
Όλοι εμείς από την εκπαιδευτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα δεν αμφιβάλλουμε για την εντιμότητα και το συνδικαλιστικό ήθος του συνάδελφου προέδρου Χ. Ζαγανίδη  και πιστεύουμε πως χτυπιέται στο πρόσωπο του η αγωνιστική δράση ενός ιστορικού σωματείου της πόλης.
Καλούμε τους συναδέλφους της Ε ΕΛΜΕ συλλογικά και δημοκρατικά μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και με βάση τις καταστατικές αρχές των σωματείων και τις Γ.Σ. να μην επιτρέψουν να παρθούν αποφάσεις  διάλυσης του σωματείου για το καλό του εκπαιδευτικού κόσμου στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε .
 
                    ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.                     
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
                                                  ΚΟΤΙΝΗΣ  Χ.                                 ΑΓΑΠΗΤΟΣ Θ.                                                                               

Το πρωτοβάθμιο ΣΥΒΧ-Θεσ/νίκης με ψήφισμά του στηρίζει τον Χρ. Ζαγανίδη



Ψήφισμα Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Ν. Θεσσσαλονίκης

Όχι στις αντεργατικές μεθοδεύσεις ενάντια στον Χ. Ζαγανίδη

Όχι στα σχέδια  διάλυσης της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης!
Το ΔΣ και τα μέλη του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Ν. Θεσσσαλονίκης εκφράζουμε την ταξική αγωνιστική μας αλληλεγγύη στον Πρόεδρο της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Χ. Ζαγανίδη, γνωστό αγωνιστή του εκπαιδευτικού και γενικότερα εργατικού-λαϊκού κινήματος. Ο Χρήστος Ζαγανίδης είναι γνωστός όχι μόνο για τους αγώνες του αλλά και για το ήθος του και την πολυετή ανιδιοτελή προσφορά του από τις γραμμές των ταξικών, εργατικών δυνάμεων.
Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε τις αντεργατικές, αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις που γίνονται όχι μόνο από δυνάμεις του τέως και νυν κυβερνητικού συνδικαλισμού αλλά και παρατάξεις που ανήκουν στο ταξικό εργατικό κίνημα και συμπαρατάσσονται μαζί τους.
Σεβόμαστε απόλυτα την αυτοτέλεια κάθε σωματείου αλλά όταν επιλέγουν να συκοφαντήσουν και να σπιλώσουν τον πρόεδρο ενός από τα πιο αγωνιστικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, επιδιώκοντας την καρατόμησή του, οφείλουμε να πάρουμε θέση.
Η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης , όπως και όλες οι ΕΛΜΕ της πόλης, το διάστημα της σκληρής μνημονιακής πολιτικής με πρόεδρο το Χ. Ζαγανίδη υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται το δίκαιο όλων των συναδέλφων με συλλογικό και αποφασιστικό τρόπο, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη των αγώνων του κλάδου, στη νικηφόρα εξέλιξή τους στην περίοδο της διαθεσιμότητας των συναδέλφων της τεχνικής εκπαίδευσης και το συντονισμό του εκπαιδευτικού αλλά και του εργατικού κινήματος της πόλης, και αυτή την πορεία θέλουμε να υπερασπίσουμε.
Η ενορχηστρωμένη συκοφαντική εκστρατεία με στόχο  την απομάκρυνση του Χ. Ζαγανίδη από τη θέση του προέδρου, έχει στόχο να ανακόψει την αγωνιστική δράση της Ε΄ ΕΛΜΕ ενόψει και των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που έχουν εξαπολυθεί και των μνημονιακών ρυθμίσεων που προχωράνε.
Η πολιτική συνδικαλιστική αντιπαράθεση με συκοφαντίες και ανυπόστατες κατηγορίες, χωρίς αρχές και ήθος  ιδιαίτερα οι καταγγελίες για ευαίσθητα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης δεν ανήκουν στις παραδόσεις του προοδευτικού εκπαιδευτικού κινήματος. Πολύ περισσότερο, η  μεθόδευση να τσαλαπατηθεί το καταστατικό και να επιστρατευτεί ο κανονισμός της Βουλής για τα σωματεία, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται με τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και το 3ο μνημόνιο να παρέμβει στη λειτουργία των σωματείων.
Καλούμε τους συναδέλφους της Ε΄ ΈΛΜΕ συλλογικά και δημοκρατικά μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και με βάση τις καταστατικές αρχές των σωματείων και τις Γ.Σ. να μην επιτρέψουν να παρθούν αποφάσεις  διάλυσης του σωματείου για το καλό του κλάδου στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.
Θεσσαλονίκη 23/5/2016
Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος                                         Ο γραμματέας
      Γκλαρνέτατζης Γιάννης                    Ξοπλίδης Παναγιώτης

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Η Πρωτοβουλία για το Συντονισμό Πρωτ. Σωμ. Θεσ/νίκης καλεί σε συγκέντρωση την Κυριακή 22 Μάη



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τον συντονισμό
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΙΩΝ δημόσιου-ιδιωτικού τομέα
Ο πρώτος γύρος της μάχης ενάντια στα συνολικά αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα, παρά την ψήφιση των νόμων για το ασφαλιστικό – φορολογικό, δεν έκλεισε. Η αξιολόγηση, για την οποία επιδιώκεται το πράσινο φως από το Eurogroup στις 24 Μάη, θα συνοδευτεί και με νέα βάρβαρα μέτρα που συμφώνησαν και ετοιμάζουν άμεσα, μέσα στο Μάη και αμέσως μετά, όπως:
Α. Τον περιβόητο «κόφτη» για να επιβληθούν προαποφασισμένες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κ.α. χωρίς κυβερνητική απόφαση και την διαδικασία της βουλής, με το άλλοθι του «μηχανισμού». Να βαθύνουν την επιτήρηση και τον έλεγχο και να την περάσουν κατευθείαν στους μηχανισμούς της ΕΕ.
Β. Νέα φορολογικά μέτρα με μια σειρά αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (μεγάλο φορολογικό πακέτο-νόμος)
Γ. Την εκχώρηση της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» στα κοράκια των τραπεζών και τα funds, που θα έχει τραγικές επιπτώσεις, α) Με τους χιλιάδες πλειστηριασμούς και πρώτης κατοικίας αλλά και β) Το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων και –όχι μόνο-επιχειρήσεων και την εκτίναξη της ανεργίας.
Δ. Το υπερ-ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων: το οποίο θα έχει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας τόσο των επιχειρήσεων (πρώην ΔΕΚΟ) όσο και της γης.
Η πάλη συνεχίζεται, δεν τελείωσε!
Με βάση αυτά, τις παρακαταθήκες του πολύμηνου αγώνα μας στην προηγούμενη περίοδο, τις αδυναμίες και τις δυνατότητες, τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα, χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την συνέχεια, όχι μόνο γενικά αλλά και άμεσα, με πρώτο σταθμό το Eurogroup και την συμφωνία της 24 Μαΐου.
Στόχος να δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα η κυβέρνηση, να μην περάσουν οι νόμοι ή να οικοδομήσουμε προϋποθέσεις για να μην εφαρμοστούν, μέχρι την συνολική ανατροπή όλου του αντεργατικού αντιλαϊκού πλέγματος που επέβαλαν κεφάλαιο – ΕΕ -ΔΝΤ και όλο το αστικό πολικό κατεστημένο και οι κυβερνήσεις τους μέχρι και σήμερα. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται η μέγιστη και πλατιά συσπείρωση δυνάμεων, σωματείων, κάθε αγωνιστικής συλλογικότητας εργαζομένων, ανέργων, της νεολαίας, συνολικά του λαού.
Συνεχίζουμε και δίνουμε την μάχη με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε άμεσα, ιδιαίτερα μπροστά στους νόμους που θα φέρει η κυβέρνηση και αποτελούν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας.
                                                              Συγκέντρωση
 Κυριακή 22/5, 6.00 μ.μ.  άγαλμα Βενιζέλου